AI-satsningen Substorm – a Tromb production

AI-satsningen Substorm – a Tromb production

När Tromb hösten 2019 lanserade sitt nya bolag Substorm var det till stora delar en intern laginsats som låg bakom det nya varumärket. Allt från namnet till logotype och webbplats har utvecklats av Trombs in-house-team, något som kan tyckas naturligt men som var långt ifrån självklart.
– Nä, det tenderar att bli så att vi alltid prioriterar våra kunduppdrag men den här utmaningen var helt enkelt för spännande för att motstå, säger Trombs experience designer Robert Stjärnström med ett skratt.

Att ta ett helt nytt bolag till marknaden innebär många utmaningar. Att hitta ett passande namn är en av de första och kanske den största. Namnet ska ju inte bara vara passande för verksamheten, det ska också vara lätt att både stava och uttala och inte minst möjligt att registrera både hos Bolagsverket och i en uppsjö digitala kanaler. 

– Vi valde att arbeta med lanseringen av Substorm precis som vi skulle ha gjort med ett kunduppdrag. Exempelvis försökte vi att inte låsa oss vid namnet förrän vi hade gjort en rejäl strategi med bland annat en Google Brand Sprint för att hitta våra kärnvärden, målgrupper och sätta vår långsiktiga plan. Men i slutänden var alla rörande överens om att det var Substorm som gällde, berättar Trombs vd Anders Hallberg, tillika styrelseordförande i Substorm. 

Design baserat på kärnvärden 

Uppdraget att ta fram varumärkeshandboken, den grafiska profilen och Substorms kommunikationsverktyg gick till Trombs eget experience-team med designern Robert Stjärnström och strategen David Granström i spetsen för arbetet. 

– Vi ville hitta en identitet och en designupplevelse som baseras på bolagets kärnvärden och berättar om Substorms fokus på både ny teknik och att ha roligt på jobbet. Den uppenbara fällan är att det är alldeles för lätt att fastna i allt för tekniska lösningar när man jobbar med ett AI-bolag som Substorm, berättar Robert Stjärnström.  

Lösningen blev att jobba med tydliga och varma färger i kombination med mycket bilder på unga människor som trivs med det de gör. Logotypen är avskalad och tydlig och har en diskret koppling till robotisering och automatisering som är ett av Substorms kärnområden.  

– För att stärka kopplingen till Substorms verksamhet bestämde vi tillsammans med företagets ledning att webbplatsen skulle utgå från den relativt nya domänen .ai. Vi skapade en enkel men fräsch webbplats som kort berättar om bolaget och deras verksamhet samtidigt som vi också började bygga upp Substorms närvaro i sociala kanaler för att skapa ett kommunikativt ekosystem, säger David Granström, varumärkesstrateg och affärsutvecklare på Tromb.  

Och det nya varumärket föll uppdragsgivaren i smaken. 

– Jag har aldrig tidigare varit med om att första designlösningen är så mitt i prick, eller rättare sagt överträffar förväntningarna. För mig blev det genom det här projektet väldigt tydligt att vår medvetna satsning att utveckla Tromb inom varumärke och kundupplevelse för med sig ett stort mervärde för våra kunder, där vi nu kan ta dem på hela resan från strategi till kundupplevelse och sylvassa tekniklösningar, avslutar Anders Hallberg.