Arenaupplevelse i
världsklass till
Luleå Hockey

Det är inte bara spelmässigt det blåser medvind för Luleå Hockey just nu. Även publikmässigt har föreningen lyckats vända en tidigare negativ trend till rekordsiffror.
– En stor anledning till att vi fyller hallen så bra är vår stora satsning på en häftig arenaupplevelse, bland annat tack vare all fantastisk rörlig grafik som våra vänner på Tromb levererar, säger Peter Jidström, marknadschef på Luleå Hockey.

Arenaupplevelse i <br>världsklass till <br>Luleå Hockey

Det var inför säsongen 2018/2019 som Luleå Hockey bestämde sig för att investera 40 miljoner kronor i ny teknik i Coop Norrbotten Arena. För tekniken står företaget Bright Group, som belönades med ett pris för bästa installation på branschgalan Mondo Awards. Lösningen omfattar bland annat nytt ljud, nytt arenaljus, en gigantisk LED-oval och modern teknik för isprojektion.

En av finansiärerna, Minecraft-grundaren och hängivna Luleå-supportern Jakob Porsér förklarade i samband med lanseringen drivkrafterna bakom satsningen till Aftonbladet:

– TV-produktionerna blir bättre och då krävs det en parallell utveckling i arenorna så att inte folk fastnar med arslet i TV-soffan. Publiken blir allt mer kräsen och det gäller att tävla mot det, säger Jakob Porsér.

För att sköta den grafiska produktionen har LuleåHockey valt Trombs kreatörsduo Tomi Skantz och Robert Stjärnström, som sedan projektstarten spenderat åtskilliga hundratals timmar på att ta fram och vidareutveckla ljud- och ljudupplevelsen och verkligen få ut maximal effekt av de möjligheter den nya tekniken ger. Uppdragsgivaren är Luleå Hockey men självklart har också klubbens funktionärer och fans viktig input för att hitta rätt lagkänsla och idéerna kring hur upplevelsen kan utvecklas är många.

– Det handlar om långt mer än bara den uppseendeväckande introshowen även om den naturligtvis är den viktigaste komponenten. Under säsongen jobbar vi tillsammans med Luleå Hockey och fansen med olika teman och naturligtvis särskilt anpassad grafik när det är olika event i arenan, antingen i samband med match eller vid andra tillfällen, till exempel som nu i samband med Christmas on Ice, berättar Tomi Skantz, experience designer på Tromb.

Och förutom att varje bildruta måste vara sylvass och vältajmad med ljud och ljus är det en stor logistikutmaning att hålla rätt på alla pixlar i ett projekt som är gigantiskt i både format och filstorlek.

– All grafik visas i 8K för att hålla hög kvalitet trots de utmanande förutsättningarna i arenan. Totalt jobbar vi med uppemot 40 olika skärmar och projektioner och under en genomsnittlig hockeymatch spelas det upp rätt många minuter film och rörlig grafik. I arenan styrs allt av Luleå Hockeys eget team för att i realtid kunna anpassa vad som visas, men det bygger på att en mängd olika scener är genomtänkta och förberedda av oss. Men känslan för mig att komma in i hallen och njuta av inramningen till en bra hockeymatch och samtidigt känna stoltheten i att ha fått vara med på ett hörn är naturligtvis oslagbar, avslutar Tomi Skantz.

Se ett exempel på introshowen här: 

Är du också sugen på rörlig grafik?
Boka ett möte med oss via nedan formulär för att få veta mer!
Ange dina uppgifter så kontaktar vi dig.