Robottexter frigör resurser för livesändning

norran-screenshot

Tromb har hjälpt tidningen Norran i Skellefteå att implementera en textrobot som skriver automatiska refererat från lokala fotbollsmatcher.
– Med roboten ger vi våra läsare fler skrivna refererat än någonsin och frigör samtidigt resurser för att exempelvis starta livesändningar av fotbollsmatcher som en del av vår TV-satsning, säger Lars Wahlberg, teknisk chef på Norran.

Artificiell intelligens och kognitiva datorer är heta ämnen just nu och det är inte bara jättar som Uber eller American Airlines som kan dra nytta av den nya tekniken. Textboten Rosalinda smyglanserades i förra veckan och förser Norrans läsare med referat och artiklar inför fotbollsmatcher i Västerbotten. Och det är bara början.

Lars Wahlberg, teknisk chef på Norran:
– Vi påbörjade ett långsiktigt samarbete med Tromb tidigare i vår och de står idag för teknikutveckling och förvaltning av vår nättidning. Rosalinda är ett av projekten som hjälper till att förflytta Norran in i framtiden och det är bara ett första steg då vi ser att ny teknik som ai blir allt viktigare för vår fortsatta konkurrenskraft.

Tromb startade sitt Skellefteåkontor i mars, och har redan idag full beläggning på sina två Skellefteåbaserade utvecklare. Nu söker bolaget efter fler kollegor inom både systemutveckling och projektledning då man siktar på att utöka kundlistan rejält under året.

– Skellefteå kommer att vara en viktig del i vår fortsatta expansion längs norrlandskusten. Precis som på våra övriga orter är kompetensförsörjningen kritisk, men vi är glada över att ha lyckats rekrytera ett superteam redan från början, säger Trombs vd Anders Hallberg.

Och på Norran fortsätter man sin offensiva satsning:

– Ännu mer kommer att hända under hösten då vi flyttar hela nättidningen till en ny teknikplattform som ger oss mer automatiserade arbetsflöden och möjligheten att jobba ”mobile first” inom hela organisationen. Antagligen kommer vi då få se flera artiklar som Rosalinda ligger bakom och ännu mer kvalitetsjournalistik från alla våra duktiga mänskliga skribenter, säger Lars Wahlberg, teknisk chef på Norran.

Rosalindas texter baseras på ett samarbete med resultatservicen Everysport som Norran arbetat med i flera år och teknologi från det svenska teknikföretaget United Robots. Du hittar Norrans fotbollssajt på www.norran.se/avspark/