News

Starkt intresse för digitala trendföreläsningar

Genom alla tider har det varit populärt att sia om framtiden, men just nu är det för många nog viktigare än någonsin att vända sig till spåkulan. Företag som Gartner och Kairos Future har fått frälsarstatus och det kan ibland kännas som att hela världen under hösten går och väntar på de årliga rapporter som levererar mer eller mindre kvalificerade gissningar om vad som kommer att vara ”hett” under det kommande året.

david-granstrom” srcset=

Vi träffade David Granström, digital affärsutvecklare på Tromb, över en kopp kaffe för att ta reda på mer om hypen.

Hallå där, vad är det som är hetast just nu?
– Vi anpassar så klart alltid trendspaningen till det företag som beställt analysen men om jag skulle välja en sak som i princip alltid återkommer så är det den senaste utvecklingen inom artificiell intelligens, där många tekniker nu börjar komma till gagn för den breda massan och det finns ett mycket utbrett intresse. Det handlar exempelvis om smarta kundtjänstbotar, intelligent dataanalys och olika typer av digitala assistenter.

Vilken typ av företag är det du kommer i kontakt med som vill kunna se in i framtiden?
¬– Oj, det är i alla branscher och i alla storlekar skulle jag säga, under hösten har jag själv hållit föreläsningar från Riksgränsen i norr till Umeå i söder och det har bland annat handlat om företag inom exempelvis finanssektorn och vatten- och avfallshantering. Ibland för ledningsgrupper och ibland på personalkonferenser där man vill öka medvetenheten bland alla medarbetare.

Vilken respons får du oftast från deltagarna?
– Vissa kan ibland tycka att man är för långt in i framtiden när lite mer obskyra tekniker som datorspel som styrs med tankekraft eller autonoma operationsrobotar kommer på tal, men när man sätter de teknikerna i ett större perspektiv och förklarar vilken innebörd det får för deras företag eller vardag är det många som förstår nyttan av att spana lite framåt. Det gäller ibland att hålla sig ödmjuk inför sin egen begränsade kunskap och inte utnyttja situationen när munnarna öppnas bland åhörarna när jag till exempel visar hur Google Assistant helt på egen hand ringer en frisersalong och bokar en tid (se klippet nedan).

Men du menar väl inte att alla påverkas av den nya tekniken?
– Det som brukar bli tydligt när man gräver lite i det är att faktiskt nästan alla företag i alla branscher påverkas av den digitala transformationen som nu blåser över världen, den så kallade dominoeffekten är påtaglig. Med det menar vi att även om ett företag kanske inte direkt påverkas av ny teknik som självkörande elbilar så kommer det indirekt att få betydelse för deras vardag när parkeringshus inte längre behövs i samma utsträckning, när man inte längre behöver äga sin egen bil och när stadsmiljön blir tystare och får friskare luft. Om de inte själva påverkas så ändras förutsättningarna för många av deras leverantörer och kunder. För de flesta företag innebär detta nya affärsmöjligheter eller ökade risker.

Slutligen, vilka källor är de viktigaste och mest trovärdiga när det handlar om att spana in i framtiden?
– De stora jättarna lägger mycket resurser på att förstå och tolka morgondagens verklighet, och positionerar sig gärna på området. Det finns en uppsjö med gratis rapporter från exempelvis Google, IBM, Microsoft och inte minst Gartner. Men jag skulle också vilja slå ett slag för alla smarta människor som kanske är specialister inom sitt område och som kan ge mer konkreta exempel på vad den nya tekniken innebär för olika branscher. På exempelvis Medium.com och på YouTube finns många läsvärda analyser och uppseendeväckande klipp, det gäller bara att kunna sortera ut dem från de som bara är intresserade av att marknadsföra sin produkt eller tjänst – bakom det ligger många timmars obetalt researcharbete.