Några tankar från Episerver Partner Close-Up


I förra veckan besökte jag eventet Episerver Partner Close-Up på Berns Salonger och fick höra det senaste om det svenska bolaget som länge varit pionjärer inom digital contenthantering. Och det är verkligen ett bolag i förändring, i en bransch i förändring. Här följer några reflektioner kring vart vi är på väg.

Episerver hette ursprungligen Elektropost AB och specialiserade sig på e-postutskick via Exchange. Redan 1997 släpptes den första versionen av Episerver CMS, vilket mottogs väl av marknaden och man blev snabbt stora i Sverige.

Och fortfarande för fem år sedan hade Episerver ett starkt Sverigefokus, bolaget hade många välkända profiler på ledande positioner och de hade ofta arbetat väldigt länge inom Episerver. Idag har man 600 anställda världen över och i princip alla chefer är relativt nya och pratar posh British eller corporate American English vid produktpresentationerna. Man har helt enkelt tagit steget från i det närmaste ett svenskt familjeföretag till att bli en global spelare med muskler och välsittande kostymer.

På samma sätt har produktutbudet förändrats – från ett robust men ganska begränsat content management-system som passar både stora och små kunder till en hel svit av molnbaserade produkter inom innehållshantering, kampanjer och e-handel för stora bolag. För det märks tydligt att fokus ligger på betydligt större kunder med större plånböcker än tidigare.

Från traditionellt till modernt

De senaste åren har Episerver gjort ett antal bolagsuppköp och sammanslagningar för att få in kompetens kring framför allt e-handel och maskininlärning/artificiell intelligens. Man har också förstått hur framtidens internet kommer att se ut – inte bara den traditionella bilden av en människa som surfar på webben via en laptop eller mobiltelefon utan även ett komplext nätverk med smarta klockor, uppkopplade maskiner, apparater och fordon. För att möta detta gör man nu om grundprodukten från ett traditionellt serverbundet CMS till en molnbaserad plattform med färdiga API:er för att kunna prata med olika typer av klienter. Helt i tiden!

Och de målmedvetna insatserna har gett resultat. Numera återfinns Episerver regelbundet på topplistorna bland de mest intressanta digitala plattformarna för stora organisationer och e-handlare. Ofta, som för ett par veckor sedan hos Forrester, benämns man fortfarande ”utmanare”, men för varje rapportsläpp anses man ha en allt mer mogen produkt.

Några highlights

Mest intressant av det som presenterades idag:

  • Episerver Campaign – ett helt nytt kampanjverktyg för effektiva, personaliserade kampanjer i online- och offlinekanaler
  • Ökat fokus på effektiva molntjänster via Microsoft Azure
  • Episerver Insight – beteendebaserad personalisering genom machine learning/ai och befintliga strukturen med användargrupper och Episerver Perform/Episerver Advance
  • Personaliserade sökträffar i nya Episerver Find
  • Anpassade API-tjänster för att använda Episerver som ”headless” CMS

Vad är då slutsatsen?

Ganska likt Tromb arbetar Episerver inte med traditionell IT utan med att kunna ta ett mer komplett grepp kring att utveckla ett bolags kärnaffär. I Episervers fall framför allt om kärnaffären är handel.

Man erbjuder en allt mer komplett produkt som med smart personalisering maximerar utfallet av digitala kampanjer och optimerar webbplatsens konvertering, men det kommer till en rätt hög kostnad och blir därmed tyvärr allt mindre intressant för de medelstora företag där våra konsulter genom åren utvecklat populära Episerver-lösningar.

Men fortfarande har man en intressant produkt som ger ett klart mervärde i jämförelse med enklare plattformar som WordPress och Mailchimp och till en klart lägre kostnad än andra stora plattformar som Adobe, Oracle eller Salesforce.

Hör gärna av dig till mig om du vill veta mer! :)

David Granström
Digital Affärsutvecklare på Tromb

david.granstrom@tromb.com
+46 (0)70-664 05 65