Skönt häng på Trombs .NET-meet up

När Microsoft bjöd in till sin första virtuella .Net Conference för att presentera spännande nyheter om utvecklingsplattformen, föddes idén att göra ett Tromb-event. Vi tog ett snack med Robin Olsson, utvecklare och .NET expert på Tromb.

Skönt häng på Trombs .NET-meet up

När Microsoft bjöd in till sin första virtuella .NET Conference för att presentera spännande nyheter om utvecklingsplattformen, föddes idén att göra ett Tromb-event. Sagt och gjort bjöd vi in utvecklare och tekniknördar till en helkväll med .NET-nytt, kunskapsutbyte, pizza, pingis och skönt häng på våra kontor i Luleå, Piteå och Skellefteå. Vi tog ett snack med Robin Olsson, utvecklare och .NET expert på Tromb.

Till att börja med Robin, vad är .NET?

Robin Olsson, Tromb Developer Expert (TDE)

– Det är Microsofts största och främsta utvecklingsplattform för webbaserade system, desktop-applikationer och även mobila appar. .NET är en utvecklingsplattform, där koden främst skrivs i C# men finns även andra språk bland andra F# och VB.NET.

Du är ju .NET-frälst och developer expert på Tromb. Som en extrabonus körde du en egen presentation innan Microsofts keynote. Vad handlade den om?

– Med presentationen ville vi visa på Tromb-konceptet brownbag. Det är ett informellt möte på lunchtid, frivilligt att delta i. Över en enkel take-away måltid (därav namnet, mat i brun påse), presenteras exempelvis ett pågående projekt, en demo av en ny release eller ny kunskap inom olika områden. På Tromb Meet-upen förklarade jag lite kring hur de olika .NET-versionerna hör ihop. Dvs hur .NET och .NET Core 3, .NET standard och .NET framework skiljer sig från varandra. Syftet var att ge lite bakgrund till de som inte är så insatta i .NET-världen och förbereda dem lite inför Microsofts Keynote

Bild från Piteå – ett av de uppkopplade kontoren.

– Jag körde också en lite mer teknisk del, som handlade om ett verktyg, en flödesmotor till .NET, som heter Workflow Core och används för att bygga långtkörande flöden. Jag har använt den i ett automatiseringsprojekt och tycker att den är riktigt bra. Det är ett open source-system, som är litet och lätt att greppa. Det är enkelt att gå in och kolla hur det faktiskt fungerar. Det finns en liten community runt Workflow Core, med en bra dialog och enkelt att få hjälp om det är nåt man inte kan lösa själv.

– En av mina favoritaspekter av det är att man kan skriva alla flöden i C# i kod. Det betyder t ex att all versionshantering och alla code reviews även applicerar för flödena man bygger, precis som all annan kod. Det betyder även att man får hjälp av C#-kompilatorn kring att validera att flödena är korrekta och jag är ett stort fan av statisk validering.

– En av de större nackdelarna är dock att det fortfarande fattas en del dokumentation.

Vad är magin med .NET?

– Jag tycker att .NET är grymt, det är en flexibel platform och med C# som språk får den mig att känna mig produktiv utan någon större mental overhead, det är najs. .NET är bra på mycket, men kanske inte bäst på nå’t. Nackdelarna blir dessutom färre och färre i och med Microsofts satsning på open-source och med .NET Core så fungerar .NET på Windows, macOS och Linux.

Berätta om .NET Conf – vad presenterade Microsoft?

– Microsoft tog tillfället att presentera .NET Core 3 och de nya funktioner som ingår i releasen. De presenterade även en roadmap framåt: vad är framtiden för .NET.

Ja, spännande. Vad kan vi förvänta oss av .NET framöver?

– Microsoft är själva medvetna om förvirringen kring .NET Core, .NET Standard och så vidare. Med .NET 5, som kommer att releasas November 2020, samlas alla .NET-produkter i en och samma plattform. Förhandsinformationen har florerat om detta under året, så det var inte direkt någon överraskning. Hur som helst kommer det att bli helt grymt, tycker jag.

Själva meet upen då, hur var den?

– En riktigt kul grej som vi gärna gör om: att kunna bjuda in utvecklare och olika tekniska kompetenser, och få möjlighet att träffa andra företag, dela kunskap – det är coolt. 

Hur jobbar du/Tromb med .NET?

– För mig som utvecklare är .NET mitt ”bread and butter”. För Tromb som företag är det ett viktigt område. Vi kan .NET på våra fem fingrar och kommer fortsätta ligga i framkant. Jag kommer fortsätta förkovra mig, inspirera och informera både kollegor i bolaget och utvecklare i mitt nätverk, avslutar Robin Olsson.