Starkt intresse för digitala trendföreläsningar

Starkt intresse för digitala trendföreläsningar

Genom alla tider har det varit populärt att sia om framtiden, men just nu är det för många nog viktigare än någonsin att vända sig till spåkulan. Företag som Gartner och Kairos Future har fått frälsarstatus och det kan ibland kännas som att hela världen under hösten går och väntar på de årliga rapporter som levererar mer eller mindre kvalificerade gissningar om vad som kommer att vara ”hett” under det kommande året.

Men du menar väl inte att alla påverkas av den nya tekniken?
– Det som brukar bli tydligt när man gräver lite i det är att faktiskt nästan alla företag i alla branscher påverkas av den digitala transformationen som nu blåser över världen, den så kallade dominoeffekten är påtaglig. Med det menar vi att även om ett företag kanske inte direkt påverkas av ny teknik som självkörande elbilar så kommer det indirekt att få betydelse för deras vardag när parkeringshus inte längre behövs i samma utsträckning, när man inte längre behöver äga sin egen bil och när stadsmiljön blir tystare och får friskare luft. Om de inte själva påverkas så ändras förutsättningarna för många av deras leverantörer och kunder. För de flesta företag innebär detta nya affärsmöjligheter eller ökade risker.

Slutligen, vilka källor är de viktigaste och mest trovärdiga när det handlar om att spana in i framtiden?
– De stora jättarna lägger mycket resurser på att förstå och tolka morgondagens verklighet, och positionerar sig gärna på området. Det finns en uppsjö med gratis rapporter från exempelvis Google, IBM, Microsoft och inte minst Gartner. Men jag skulle också vilja slå ett slag för alla smarta människor som kanske är specialister inom sitt område och som kan ge mer konkreta exempel på vad den nya tekniken innebär för olika branscher. På exempelvis Medium.com och på YouTube finns många läsvärda analyser och uppseendeväckande klipp, det gäller bara att kunna sortera ut dem från de som bara är intresserade av att marknadsföra sin produkt eller tjänst – bakom det ligger många timmars obetalt researcharbete.