Tromb fick toppresultat i nationellt hackaton

Trombs bidrag #keeponplaying slutade på en mycket hedrande fjärdeplats i kategorin koncept för att rädda samhället.

Tromb fick toppresultat i nationellt hackaton

Nyligen samlades mer än 7000 personer från olika länder för att på temat ”Hack the Crisis” hitta innovativa och enkelt genomförbara lösningar för att lindra effekten av coronakrisen på samhället och företag. Trombs bidrag #keeponplaying slutade på en mycket hedrande fjärdeplats i kategorin koncept för att rädda samhället.

Hack the Crisis Sweden planerades på rekordtid av DIGG (myndigheten för digital förvaltning) på uppdrag av Regeringen. På mindre än en vecka samlade man över 7000 deltagare som under 48 timmar skapade närmare 600 bidrag i tre olika kategorier – save lives, save business och save communities. Kort efter att resultatet tillkännagetts fick vi en pratstund med Lars Huring, UX-lead på Tromb och en av deltagarna i teamet.

Hej Lars, berätta kort hur det var att medverka i Hack the Crisis!

– Ska jag vara ärlig så skiljde det sig väl inte så mycket från en vanlig arbetsvecka för oss på Tromb. Kanske med undantag för att vi inte alltid får chansen att göra så stor skillnad som under den här helgen.

Beskriv vilket problem ni valde att ta er an och hur ni kom fram till lösningen.

– Det fanns ju tre olika kategorier att tävla inom och vi hade under dagarna innan hackatonet börjat se att många team fokuserade på kategorin ”save lives” så vi ville försöka ta en lite annan approach. Vi gjorde som vi brukar göra i ett innovationsprojekt – intervjuade ett antal nyckelpersoner för att riktigt sätta fingret på problemet, helt enkelt förstå var det gör som mest ont. Under lördagen fick vi göra ett vägval, försöka fokusera på hur vi skulle kunna försöka rädda föreningslivet i Sverige eller hur man skulle kunna minska tristessen för alla de som nu jobbar hemifrån. Och vi var enhälliga att det första kändes som en mer spännande utmaning.

Vi ville försöka hitta sätt att vända dagsläget till en potentiell fördel, helt enkelt att man om kanske 10 år kan säga ”tack vare coronautbrottet står vi här idag”.

Vad går ert bidrag #keeponplaying ut på egentligen?

– Det som blev väldigt tydligt för oss var att föreningssverige, med över 20 000 aktiva idrottsföreningar, tar oerhört mycket stryk så här i coronatider och det påverkar närmare en halv miljon unga svenskar, inte bara fysiskt utan också mentalt. De insatser som man hittills gjort från politiskt håll eller från förbundsstyrelser handlar mycket om att försöka minimera skadan, oftast rent ekonomiskt. Vi ville försöka hitta sätt att vända dagsläget till en potentiell fördel, helt enkelt att man om kanske 10 år kan säga ”tack vare coronautbrottet står vi här idag”.

Och lösningarna, handlar det månne om en app?

– Nä, ingen app (skratt)! Vi fastnade för ett antal enkla men smarta lösningar där vi bland annat genom influencers skapar en förståelse bland barn och unga för hur viktigt det är att inte stanna upp, utan att fortsätta att röra på sig. Och där vi ger alla ideella lokala tränare verktyg för att kunna genomföra träningsutmaningar inom eller mellan idrottslag och inte minst dela erfarenheter mellan varandra.

– Nästan alla insatser kan dessutom ske inom redan befintliga plattformar för att kunna komma igång så snart som möjligt, för att hålla nere kostnaderna och för att maximera räckvidden till ungdomarna.

Vad händer nu, känns det bittert att ha hamnat precis utanför pallplatsen?

– Nej, vi är oerhört glada, stolta och ödmjuka över att lyckas få en topp-placering bland så många fantastiskt begåvade kreatörer och utvecklare. Vi hoppas nu att kunna gå vidare med förslaget och få Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten att få upp ögonen för hur viktigt det är med snabba, framåtblickande insatser. Ingenting just nu vore härligare än att se vårt förslag förverkligas och hjälpa en halv miljon ungdomar att få en bättre hälsa. Eller, det vore väl kanske att den här coronaskiten bara kunde ta och försvinna.

Se hur snabbt man når resultat med Trombs innovationssprint:

Läs mer om Trombs innovationssprint »