Att arbeta designdrivet är en av Trombs ledstjärnor. På ytan kan en process som betonar att designa lösningar baserat på användarens behov kännas som en självklarhet – men det är ofta lättare sagt än gjort.
– Det handlar om att institutionalisera empati, säger Hugo Wittorf, Service Design Manager på Tromb.
I början av ett projekt är det mycket som är både osäkert och oklart. Vad är det egentligen för problem som ska lösas? Vilket jobb behöver en lösning göra och för vem? Hur ska den digitala produkten eller tjänsten vi tar fram fungera? Och i vilka typer av situationer kommer användaren att möta tjänsten?
Att jobba designdrivet hjälper till att räta ut alla frågetecken – och Tromb har en effektiv modell för att snabbt och träffsäkert gå från identifierat behov till idé, koncept och validerad lösning.
Vi använder arbetssätt och metoder som ser till att utmana båda våra egna och våra kunders förväntningar och antaganden om vad användaren behöver. Vi intervjuar, undersöker, designar prototyper och testar dem på riktiga människor. Genom testanvändarnas interaktion med prototyperna kan vi analysera och ta fram ett pålitligt beslutsunderlag som hjälper oss i våra fortsatta val.
Att arbeta designdrivet ökar sannolikheten att den lösning du beställer faktiskt löser dina problem. Men arbetssättet – att designa lösningar baserat på användarens behov – kan också låta som en självklarhet. I verkligheten är det dock inte så enkelt.
Prata design thinking med oss
Vill du bli kontaktad?
Hugo Wittorf förklarar:
När man säger det högt låter designdrivet arbetssätt nästan bara som vanligt bondförnuft – att designa lösningar efter användarna eller kundernas behov. Vi har sett det massa gånger. Ta croissanter som exempel. Fransmännen vill äta sina croissanter till frukost. Därför går bagarna upp 03 på morgonen för att baka. Det skulle vi kunna säga är ett designdrivet beslut. Skulle bagarna följa sina egna behov kanske croissanterna skulle vara klara till eftermiddagen. Den anpassningen skulle många säga är uppenbar – det behövs inga designdrivna konsulter för att knäcka den nöten.
Men för väldigt många av våra kunder är det inte lika tydligt hur de ska designa eller utveckla sina produkter eller tjänster för att möta användarnas behov. Otaliga variabler påverkar och det hela blir väldigt komplext att analysera. Hur gör exempelvis Leos lekland för att stressade föräldrar så lätt som möjligt ska hitta vilka aktiviteter de ska boka inför ett besök? Här behöver designers och utvecklare arbeta designdrivet och använda sin empati för att sätta sig in i en relevant kontext. Här behöver lösningarna som tas fram testas och utvecklas iterativt.
Kort sagt: när vi arbetar designdrivet ökar sannolikheten att den lösning som tas fram faktiskt löser det verkliga problemet.
Mer om Hugo
Hugo Wittorf är Trombs Service Design Manager. Det innebär att han ansvarar för Trombs tjänstedesignerbjudande och fungerar som användarnas ambassadör i design- och utvecklingsprocessen.
Extra roligt på jobbet har Hugo när han får lära sig och utforska insikter tillsammans med en arbetsgrupp. För att kunna leverera framtidssäkra digitala lösningar behöver teamet förstå både organisationen och användarnas behov, men även ha insikter kring det större sammanhanget – trender och samhällsförändringar.
Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig på vägen?
Kontakta oss, vi berättar gärna mer.