DevCon – uppskattad final på Tromb

En gång om året lägger Tromb och deras systerbolag projekten åt sidan och viger en heldag åt nyheter och förkovring. Det som började som en längre lunchföreläsning för Trombs utvecklare är idag en uppskattad konferens för alla i koncernen.

Första Devcon hölls för fyra år sedan på initiativ av Andreas Nilsson, grundare och CTO på Tromb. Bolagets utvecklare träffades då under en eftermiddag för att lyssna på framtidsspaningar om bland annat Machine Learning. Idag har DevCon vuxit till en utvecklarkonferens som fungerar som en stor final på arbetsåret och som engagerar hela Spin Growth-koncernen.

– Under hela året jobbar vi stenhårt. Det här är en dag då vi lägger undan projekten och i stället fokuserar på att lära oss nya saker, tillsammans med kollegor som vi vanligtvis inte jobbar med, säger Andreas Nilsson.

2022 års DevCon, som i vanlig ordning hölls i slutet av november, innehöll det hittills bredaste schemat. Föreläsningar med rubriker som Let the type guide the way och Accelerators for remote teams blandades med workshops om design och projektmetoder. Ledda av Trombs egna experter.

För mer info om DevCon

Andreas Nilsson

Andreas Nilsson

andreas.nilsson@tromb.com

+46 (0)70-390 43 90

Kortfattat om konceptet

DevCon hålls varje år i slutet av november på två av Trombs orter. En i norr och en i söder.

Även resten av Spin Growth-koncernen (Substorm och Cloudspin) deltar, liksom de studenter som jobbar med Tromb under året.

Enligt det som blivit tradition slutade dagen med en teamtävling där olika roller parades ihop för att lösa en rad utmaningar. Som att skapa egna crypto-valutor och hitta buggar i gammal kod.

Eftersom DevCon hålls i både Luleå och Stockholm, möttes det vinnande laget från norr respektive söder i en prestigefull final – i det klassiska spelet Super Mario Bros.

– Det här är ett ypperligt tillfälle att jobba ihop med de man vanligtvis inte jobbar med. Här får vi dessutom chansen att umgås under lite andra former. Det uppskattas, säger Andreas Nilsson och fortsätter:

– Det är kul att se utvecklare designa varumärken och designers programmera i Scratch. Vi lär oss av varandra i ett skönt avslappnat format. Mitt mål är att man går hem på kvällen i sin nya t-shirt och med ett leende på läpparna, funderandes på något nytt man snappat upp.

Några av ämnen som togs upp under årets DevCon var:

Make it easy to be lazy – Reusable code

Hur kan utvecklare på ett smartare sätt skriva kod? Vilka delar av koden kan återanvändas på fler ställen i den applikation eller det system som tas fram? Fluent API:s i C#, generella API-integrationer i TypeScript samt teman i Flutter är några sätt att bli effektivare som utvecklare.

Design Guidelines from Apple, Google and Microsoft – How different are they?

Hur ser de tre gigantiska företagen på sin på design, användarvänlighet och tillgänglighet när det kommer till egna operativsystem, plattformar och hårdvara? Var liknar de varandra och var skiljer de sig?

Agile, the magical saviour?

Allt för ofta kläs en organisation med nya kläder i form av en agil metod som exempelvis Scrum. Men under de nya kläderna finns en kropp och en själ som fortfarande jobbar efter gamla mönster. Hur kan vi identifiera problematiska strukturer och hitta tillbaka till essensen av det agila manifestet?