Designdriven utveckling

Examensjobb med fokus på det perfekta köpflödet online

Under läsåret 2019/2020 har Tromb och Sigmar ansvarat för kursen i Service design på LTU-programmet Teknisk Design. Kursen omfattar designdriven utveckling av fysiska och digitala tjänsteinteraktioner för att säkerställa en bra användarupplevelse och nytänkande helhetslösningar. Studenterna Fredrik Pihl och Frida Georgsson ringde Tromb när det var dags att välja exjamensobb. Efter en intensiv vår filar de nu på de sista detaljerna innan inlämning.

Det gäller att ha med användaren hela vägen, från start till mål – och hela tiden hålla koll på och utgå från deras behov och drivkrafter
Frida Georgsson

Frida och Fredrik – berätta, vem är ni?

– Jag heter Frida Georgsson, 27-åring från Karlskrona som bott i Luleå i 3,5 år nu. Jag är intresserad av design, innovation och älskar utmaningar. På min fritid tränar jag löpning och har bland annat sprungit halva Vasaloppet och Höga Kusten Trail och ser fram emot mer sånt. Efter examen kommer jag att flytta ihop med min kille i Stockholm.


– Och jag heter Fredrik Pihl och kommer från Malmö. Jag tog studenten 2017 och började plugga Teknisk Design här i Luleå direkt. Jag har alltid brunnit för nytänkande och innovation. Efter examen vill jag gärna jobba med design och produktutveckling. Jag har träffat min flickvän här i Luleå, hon har lärt mig gilla naturen och Norrbottens alla årstider. Efter examen ser jag fram emot att bo kvar här.

Berätta lite om utbildningen, Teknisk Design.

– Vi får lära oss allt om användarfokus – hur man utvecklar produkter och tjänster med människan i centrum, berättar Frida.


Fredrik fyller på:
– Det handlar om att utgå från användaren och användares behov, ur alla perspektiv: olika funktioner, kundens krav och förväntningar, att attrahera alla sinnen.


De berättar att det är en ingenjörsutbildning som även ger kunskap om tekniska aspekter och som omfamnar hela processen: materialval, materialegenskaper, ekonomi och alla andra delar.


– Jag upplever att ju mer jag läser och lär, desto mer ökar min ödmjukhet inför andras kompetens och användaren. Det gäller att ha med användaren hela vägen, från start till mål – och hela tiden hålla koll på och utgå från deras behov och drivkrafter, säger Frida.

Berätta om examensjobbet, vad är ert uppdrag?

– Kunden är Printler, som säljer högkvalitativa posters, konst, online. Inför deras nylansering av webbplatsen, fick vi i uppdrag att titta igenom den och göra en analys. Vår pitch till Lars Huring på Tromb, som är vår handledare, landade i ett uppdrag att hitta det perfekta köpflödet online, berättar Frida.


– Vi har arbetat utifrån IDEO’s användarcentrerade designprocess, – Inspiration – Ideation – Implementation, genom hela projektet. Vi har jobbat agilt, med veckovisa sprintar och satt tuffa deadlines, som vi varit väldigt fokuserade på att hålla hela vägen. Det har fungerat riktigt bra. berättar Fredrik.

Hur har det varit att arbeta med ett skarpt projekt?

– Vi har genomfört många användartester, bland annat eye tracking. Vår handledare Lars Huring har tagit tillvara insikter från användartesterna och fört vidare in i det skarpa projektet. Dessa insikter har bidragit med ny kunskap och påverkat vägval. Eye trackingen gav bland annat insikt om vilka ytor på en webbsida som bör prioriteras, berättar Fredrik.

Och Lars Huring, UX-designer på Tromb, ansvarig för kursen på LTU och handledare för Frida och Fredrik under examensarbetet, är imponerad och stolt över arbetet och resultatet:
– Frida och Fredrik har verkligen anammat servicedesignprinciperna. De har lagt ner otroligt mycket arbete och energi på att ta fram många olika prototyper och varianter, som de sedan har testat på riktiga användare. Den kunskap och de insikter Frida och Fredrik tillför i Printler-projektet har varit väldigt värdefulla – det är sällan vi har möjlighet att jobba med användartester så strukturerat genom ett helt projekt. Det har verkligen gjort skillnad för projektet och våra vägval. Deras arbete bevisar återigen hur viktigt det är med ett strukturerat och djupgående designarbete. säger Lars.

Vilka utmaningar har ni haft under resans gång?

– Corona-pandemin har varit en utmaning. Det har varit svårt att boka in och genomföra användartester. Och det har varit väldigt tomt här på Trombs kontor, där vi har suttit mesta tiden. Men, det har gått bra ändå. säger Fredrik.


Frida avslutar:
– I och med att vi skriver detta exjobb under pandemin, så har pressen ökat på resultatet. Vi ser hur i stort sett alla e-handelsplattformar växlar upp sina tjänster. Det betyder att Printler också måste växla upp för att bli valbar som e-handelsplats i takt med att kundernas krav ökar. Vi känner press och vill verkligen leverera något superbra!


Alla vi på Tromb tackar för en spännande tid tillsammans och önskar Frida och Fredrik stort lycka till framöver. Go out and rock the world!

Fakta

Läsåret 2020/21 ansvarar Tromb återigen för kursen i Service design på LTU.


Service Design
7,5 högskolepoäng, nybörjarkurs på grundnivå Service design omfattar planering och organisering av människor, kommunikation och interaktion för att öka upplevelsen av en tjänst. Läs mer här.