Hackathon gav nya insikter inom AI

Hackathon gav nya insikter inom AI

En helg i december skickade Tromb ett team till Göteborg för att tillsammans med Volvo hitta nya lösningar inom artificiell intelligens.– Det var riktigt lärorikt att få testa nya tekniker i ett skarpt case. Dessutom under stark tidspress, säger Robin Olsson, developer expert på Tromb. 

Det var Volvo Construction Equipment som tillsammans med Volvo Group Connected Solutions stod som värdar för ett så kallat ”hackathon”. Under helgen bjöds tvärfunktionella team med kompetens inom dataanalys, artificiell intelligens och apputveckling in för att labba med framtidens lösningar inom bildigenkänning och dataanalys för att förenkla underhåll och reparationer på Volvos industrimaskiner.

– Vi kände att det var en självklarhet för oss på Tromb att delta på hacket. Dels eftersom Volvo naturligtvis är en jättespännande kund att jobba med och dels eftersom det här är områden som vi på Tromb fokuserar mycket på just nu. Dessutom är det ju jätteviktigt att vi har kul tillsammans på jobbet, säger David Granström, digital affärsutvecklare på Tromb.

robin-hackathon

Robin Olsson, systemutvecklare och developer expert på Tromb studerar en komponent till Volvos grävmaskin.

Utmaningen, som avslöjades under hackathonets första dag, bestod i att genomföra en inspektion av en grävmaskinen utan att behöva något annat än sin mobiltelefon.

– Från Trombs sida ställde vi upp med ett team på fem personer, med både affärsutvecklare, systemutvecklare och gränssnittsdesigner. Inom 72 timmar hade teamet tagit fram ett helhetskoncept för en mobilapp, med komplett funktion och design vilket var mycket imponerande, säger David Granström.

Även deltagarna – förutom David Granström även Robin Olsson, Fredrik Stöckel, Patrik Hellstrand och Nicklas Gavelin – gillade formatet skarpt.

– Det var både lärorikt och kul att kunna testa en massa nya tekniker i ett skarpt case under tidspress. Allt ifrån färdiga lösningar som Azure Face API för att identifiera användare av appen och Google Cloud ML för bildanalys till mer obskyra tekniker som YOLO för bildigenkänning i realtid, berättar Robin Olsson, systemutvecklare och developer expert på Tromb.

Appen byggdes i Googles nya mobilramverk Flutter och förutom nämnda tekniker användes även verktygen Invision, PowerPoint, OpenCV, Sketch och BBox Label Tool för att nämna några.