Techtrender

Rapport från Microsoft, Googles och Apples utvecklarkonferenser.

Vi befinner oss mitt i alla techfantasters högtid, konferenssäsongen är i full gång och därför bad vi tre av våra utvecklare att summera det bästa från Apples, Microsofts och Googles konferenser.

Jimmie Espling, du bevakade Apple Worldwide Developers Conference, vad tar du med dig från konferensen?

Apple har fokuserat mycket på att förbättra och finjustera upplevelsen på iOS-enheter – vilket kommer att märkas med t ex möjlighet till att anpassa innehållet och layouten på din låsta skärm och massvis med andra bra funktioner i iOS. På MacOs och iPad får vi fönsterhanteraren Stage Manager, vilket kommer att förhöja användarupplevelsen
ganska mycket, speciellt om man har många fönster/ applikationer igång, vilket inte är helt ovanligt.

Det ska också bli intressant hur Pass key kommer att förändra vårat sätt att använda lösenord. Här har Apple arbetat
med medlemmar ur FIDO-alliance tillsammans med Google och Microsoft för att det ska bli kompatibelt på icke-apple enheter också. Kan detta vara början på slutet för lösenord? Hursomhelst, “phising” och läckta lösenord kan bli ett minne blott med den här tekniken.

Tipsar om denna länken om man vill läsa mer om det.

Vilka nyheter är just du mest peppad på?

iOS 16 och Stage Manager. Det är två stora saker som kommer att underlätta vardagen i mitt liv, både på jobbet men även privat. Att kunna använda min iPhone som webbkamerai teamsmöten jag har på min Mac blir förmodligen något jag kommer att använda en hel del. Sen väcker givetvis nya Macbook Air med supersnabba M2-chip:et med läckra färger mycket ha-begär! Avslutningsvis verkar det som att Apple vill att man ska kunna spela mer på sin Mac iom lanseringen av Metal 3. Kommer det portas fler spel till Mac från PC iom detta?

Hur kommer det som presenterades på konferensen påverka oss i hur vi utvecklar och levererar?

Dels så är det en hel del trevliga nyheter i xcode och swiftUi som jag gillar. Xcode cloud finns nu tillgängligt för alla och det ser jag fram emot att få prova på när vi testar och lanserar appar. Kanske att vi också får möjligheten att leverera fler App clips när dom nu får vara 50% större än tidigare. Just App clips som kom med iOS 14 har inte riktigt nått ut till den stora massan ännu. Dels kanske pga pandemin men också för att det var en ganska tajt begränsning med 10MB. Apple verkar vilja ta nya tag och tror verkligen på att App clips kommer att komma mer framöver och jag håller med där.

Om Apple Worldwide Developers Conference

Konferensens fokus är at presentera nyheter för utvecklare, operativ och lansering av ny hårdvara. Årets höjdpunkt för apple fans och xcode-utvecklare. Konferensen kördes för första gången 1983 och sedan dess har den återkommit varje år. De senaste åren så har den varit digital pga pandemin, men i vanliga fall äger konferensen rum i Kalifornien.

Länk till årets konferens

Robin Olsson, du bevakade i din tur Microsoft Build, vad tar du med dig från den konferensen?

Om det är något man bör ta med sig från årets upplaga av konferensen så är det att Azure fortsätter att vara något som Microsoft satsar hårt på, med många nyheter och uppdateringar kring AI, application hosting, data storage och data analysis. Angränsande till det så pratades det även en hel del om Microsoft 365 med Teams som app-plattform och automation och low- code-verktyg i Power Platform.

Vilka nyheter är just du mest peppad på?

Trots allt fokus på Azure och molnet så är de nyheter jag (som utvecklare) är mest peppad på .NET MAUI och Project Volterra.

MAUI, eller Multi-platform App UI, är ett GUI-ramverk för .NET som tar vid efter och vidareutvecklar Xamarin.Forms och ger .NET-plattformen ett unifierat ramverk för att bygga applikationer för både iOS, Android, macOS och Windows.

MAUI har presenterats under tidigare Build-konferenser, nyheten denna gång är den första stabila releasen och innebär därmed att det nu är ett seriöst alternativ vid app-utveckling.

Project Volterra är i sin tur en PC designad av Microsoft riktad mot utvecklare (läs ett “devkit”) som bygger på en ARM- processor (där ARM är samma sorts processorarkitektur som Apple baserar deras M1- och M2-chip på) Detta är inte den första ARM-baserade PC:n som Microsoft släpper, Surface Pro X är ett tidigare exempel, men detta indikerar att Microsoft tar ARM seriöst. Project Volterra innehåller även ett chip specifikt för AI-funktionalitet (en NPU, Neural Processing Unit) och det är tänkt att ge utvecklare tillgång till detta innan Microsoft börjar bygga in det i fler och fler enheter.

Hur kommer det som presenterades på konferensen påverka oss i hur vi utvecklar och levererar?

Ramverk som lovar att göra app-utveckling över flera plattformar unifierad, enkel och produktiv är inget nytt men det blir spännande att se hur MAUI står sig i den frågan. Xamarin. Forms nådde helt klart inte hela vägen, så nu är jag nyfiken på om MAUI bättre lever upp till sina löften? Det ska bli intressant att se hur utvecklare upplever att arbeta med MAUI och hur apparna sedan kommer att upplevas av slutkonsumenten.

Att molnet är något som fortsätter att växa har nog inte undgått någon i industrin och det är helt klart något som kommer att fortsätta påverka hur vi utvecklar applikationer. Nu erbjuds mer och mer funktionalitet via färdiga tjänster, redo att konsumeras av oss utvecklare.

Att välja moln-specifik funktionalitet behöver dock alltid vara ett aktivt val, för ju fler tjänster en applikation integrerar mot desto mer beroende av just den moln-leverantören blir den. Vi på Tromb hjälper såklart gärna med att besvara den formen av frågor.

Om Microsoft Build

Tisdag den 24 maj gick för 12:e gången konferensen Microsoft Build av stapeln, detta år (likt förra) helt online. Den är, som namnet antyder, riktad mot utvecklare och denna gång med ett stort fokus på Microsofts molnplattform Azure, men såklart inte utan nyheter kring mer traditionella utvecklingsverktyg.

Länk till årets konferens

Sist men inte minst, du Tobias Åkerblom bevakade Google I/0 2022, vi ställer samma fråga till dig – vad tar du med dig från konferensen och vad blev du mest peppad på?

Mycket, men några av nyheterna I google search där framförallt den kommande Scene Exploration såg riktigt cool ut. I övrigt noterade jag;

  • Spännande nyheter i Android 13
  • Google Wallet – Där de i vissa amerikanska stater nu jobbas för att kunna ha t ex körkort i sin Wallet.
  • Pixel 6a. Lågpris variant av Pixel 6-telefonen • Nyheter i Firebase, Flutter, Säkerhet, AI m.m

Men det jag tycker genomsyrade mycket av konferensen är hur mycket Google verkar jobba med inkludering genom teknik. Google har tex jobbat med att även minoritetsspråk ska funka bra i Google Translate och de har implementerat teknik som gör att alla hudtoner ska återges korrekt i fotografier från deras telefoner osv. Spännande!

En rätt cool demo de gjorde var på ett par glasögon som realtidsöversatte talat språk. Så att bäraren av glasögon såg översättningen i glaset samtidigt som personen som hen pratade med sa något.

Hur kommer det som presenterades på konferensen påverka oss i hur vi utvecklar och levererar?

Jag är riktigt peppad på att Flutter nu är en fullt integrerad del i Firebase. Det innebär att saker som autentisering, felhantering, realtidsdatabaser osv blir väldigt lätta att integrera i våra app- projekt.

Om Google I/0

Detta var 15: året konferensen hölls, med undantag för 2020 då den ställdes in pga Covid. 2021 var den helt och hållet online men i år var det återigen publik på plats både i Kalifornien och online.

Länk till årets konferens