#wearetromb

Matilda Brzezinska

I vår senaste #wearetromb mötte vi utvecklaren Johan Hansson, född och uppvuxen i platta Skåne. Nu tar vi oss, tillsammans med utvecklaren Matilda Brzezinska till helt andra vidder – för hennes historia tar istället sin början bland toppiga franska alper.

Hon beskriver sig själv som generalist och med dubbla kandidatexamen inom både Internationell utveckling och antropologi var vägen till C# inte solklar.
Men låt oss nu ta det från början.

Megève är en (enligt Matilda själv) liten by på 3000 invånare som trots sin låga befolkningsmängd har en egen Chanelbutik på huvudgatan. Här finns fler än tre restauranger med michelinstjärna och under högsäsong går siffran på invånare istället upp till 45 000! I juletider vaktas byns gran 24 timmar om dygnet då julgranssprydnaderna är gjorda av Swarowskikristaller.

Vad var du mest nyfiken på?

Jag har en kompis som tjatat på att jag verkligen borde bli programmerare i flera år. Han har hela tiden hävdat att min känsla för problemlösning och envishet skulle komma väl till pass i den rollen. Jag arbetade med event för Läkare utan gränser, vilket var mitt absoluta drömjobb, när jag gick in i den berömda väggen.

Under min sjukskrivning kände jag att jag nog behöver göra något helt annat framöver, hur mycket jag än älskade mitt jobb. Så jag började se över möjligheterna och blev då påmind om min kompis råd. Däremot har jag ju inte svenska skolbetyg så jag behövde först genomföra Tisus som är ett behörighetsgivande test i svenska för studier på universitet och högskolor i Sverige. Därefter sökte jag in till KTH och väl där växte min nyfikenhet på själva tekniken – även om jag ganska snabbt insåg att ingenjörsyrket i sig inte är något för mig och hoppade av redan efter två månader.

Hire for attitude - train for skill!
Matilda Brzezinska

Faktaruta

Namn: Wanda Matilda Brzezinska
Ålder: 31
Bor: I Hammarbyhöjden i Stockholm tillsammans med maken Aron.
Om du fick skänka 10000kr till en valfri organisation, vilken skulle det bli? Stockholms stadsmission
Mest använda emoji: 😂

Du flyttade till Stockholm med din pappa som reste mycket i jobbet, och utan syskon och gick rakt in på gymnasiet som 14 åring, hur var det?

Jag har ju inget att jämföra med, men eftersom jag flyttats upp en klass i grundskolan fick det bli så. Men om gymnasiet är knepigt som det är blir det ju inte mindre knepigt när man inte har växt upp med någon av de man går i skolan med + dessutom är två år yngre än alla andra.

Du är tillbaka i Stockholm nu efter en till runda utomlands, kan du sakna Megève?

Det är lätt att försköna nu när man är vuxen – för jag tyckte ju att unga tonåren SÖG ! Men som kid var det kanon: mina syskon och jag kunde tassa runt och göra saker själva – många vet vem man är, man kan hela byn utantill, man känner många, mycket folk att leka med. Kunde gå till skidshoppen och bara hänga ett tag med grabbarna som alltid hjälpte mamma och pappas gäster med skiduthyrning. Få en klubba. Kolla på nya coola skidor. Vi kunde gå själva till/från skola och aktiviteter även i ung ålder, för det fanns inga ”stora farliga vägar” osv. Härligt att se kossorna och hönorna strutta runt som man kunde köpa på fredgsmarknaden sen. Mycket leka utomhus, mycket skidåkning, mycket upptäcksfärd i skogen.

Du hjälper fortfarande din pappa med att arrangera skidresor, om du skulle arrangera en för oss på Tromb vart skulle vi åka då?

Jag skulle säga Sierra Nevada i södra spanien, eller Andorra + Barcelona i Norra (pyréneerna). Då kan man få till skidåkning, stad, bad, klättring (Montserra utanför Barcelona), Mountain bike cycling (sierra Nevada), Historisk fet vandring i Granada och titta på Alhambra… det ”negativa” med Spanien är att man snabbt tröttnar på tapas och spanskt käk, och att de inte är RIKTIGT lika vassa på service som många ställen i alperna.

Personligen har jag en förkärlek till Italien, och även om jag är skidfantast så kan jag trade:a det för en Vespa safari mellan vingårdar i Piemonte, Vandring längs Cinque Terre eller cykel/båt på sicilien. Mitt bästa tips är väl att höra av sig till just Alpine Legends – de kan skärddarsy efter alla olika tokiga önskemål: Heliskiing i Uzbekistan har gjorts t.ex.

Vad skulle ge för tips till de som funderar på att bli programmerare?

Ta kortaste vägen, det är PÅ jobbet du lär dig. På det temat var det även det som fick mig att bli nyfiken på just Tromb, då det stod i annonsen något i stil med ”Är du rätt person – men annonsen kanske fel? Hör av dig och berätta vem du är och vad du kan. Vi är nyfikna.” och jag kan inte hålla med mer. Hire for attitude – train for skill!

Sen måste jag få säga att jag kan bli så besviken på att det, 2022, inte finns på så många tjejers världskarta att bli programmerare. Sen kan jag ju samtidigt förstå det, det fanns ju initialt inte på min heller. Men nu tycker jag ju att det är kul att se hur förvånade folk blir när jag säger att jag knackar kod när jag står där i stilettklackar, läppstift och full femtiotals-look. Jag är ju ändå uppfostrad i sann Millenial-anda med tron på att jag kan bli precis vad jag vill. Det betyder ju programmerare också. Jag tror det stora problemet är att många knappt ens VET att det alternativet finns, och då är det ju också svårt att välja den banan. Sen tror jag att färggladighet generellt är en undervärderad färdighet som kan gynna de flesta med det mesta i nästan alla sammanhang.

Vad står det i det tredje senaste smset du fick?

Joe says: Everything about this place is just lovely. Look at this Warrior 1 tree! Det kom från en kompis som bor I min lägenhet med sin kompis Joe. Bild på trädet kan skickas på förfrågan.

Avslutningsvis, är du för eller emot Koriander?

Älskar’t. Gärna extra. Ber ofta att få den som andra i sällskapet väljer bort.

31 augusti 2023
fre sep 15 2023 12:33:34 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
Tre saker i mitt huvud – Niklas Sörengård
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>
18 juli 2023
fre sep 15 2023 12:35:44 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
Tre saker i mitt huvud – Linda Lundmark
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>
29 maj 2023
fre sep 15 2023 12:36:43 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
Tre saker i mitt huvud – Robin Olsson
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>
3 maj 2023
tis jun 27 2023 19:04:46 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
Tre saker i mitt huvud – Elin Strandberg
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>
22 mars 2023
tis jun 27 2023 15:13:18 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
Tre saker i mitt huvud – Isabelle Caspersson
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>
22 februari 2023
tis jun 27 2023 15:13:38 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
Tre saker i mitt huvud – Karin Sjöö Åkeblom
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>
23 januari 2023
tis jun 27 2023 15:13:56 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
Tre saker i mitt huvud – Adam Kandel
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>
23 december 2022
tis jun 27 2023 15:29:46 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
Tre saker i mitt huvud – Peter Wikström
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>
1 september 2022
mån apr 15 2024 20:14:55 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
#wearetromb | Matilda Brzezinska
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>
31 januari 2022
ons maj 08 2024 14:40:35 GMT+0200 (Eastern European Standard Time)
#wearetromb | Johan Hansson
= get_the_title( $postId ) ? get_the_title( $postId ) : 'link'; ?>