Design ska kännas i magen

För att kunna bygga ett starkt och attraktivt varumärke så räcker det inte längre med fantastisk kommunikation. Det är framför allt upplevelsen av och känslan kring de tjänster och produkter som ett varumärke levererar som avgör om man blir vinnare eller förlorare.

Design ska kännas i magen

Tjänstedesign, designsprint, gränssnittsdesign, informationsdesign, UX-design, databasdesign, servicedesign, social design, upplevelsedesign, webbdesign, grafisk design, motion design, UI-design, industridesign, produktdesign, affärsdesign, design patterns, speldesign, visuell design, ljuddesign, identity design, organisationsdesign, förpackningsdesign…

…och säkert många, många fler sätt att säga det på. Design är ett svårt begrepp, det kan både kallas och betyda väldigt olika saker beroende på vem man pratar med. Men de handlar alla om samma sak – metoder och verktyg för att lösa problem och för att planera och skapa något nytt, något som idag inte finns. Design betyder alltså utveckling.

Wow me. Pretty please.

I dag är vi alla cyborgs och använder våra telefoner som en ständigt uppkopplad extrahjärna. Den hjälper oss att boka tid hos och hitta till frisören, att komma ihåg barnens fotbollsträning, nästa jobbmöte och tips på recept till middagen. Det pågår ett enormt krig för att få användarens gillande och många av de nya tjänsterna har skämt bort oss med en användarupplevelse som inte bara fungerar, utan är extremt väldesignad och ger oss något extra. Ett wow. En endorfinkick. En belöning som värmer gott i maggropen.

Det betyder också att vi idag förväntar oss samma nivå av designupplevelse på alla tjänster och verktyg vi använder, oavsett var vi använder dem. Vi kräver samma genomtänkta gränssnitt, lika väl kartlagda användarflöden och samma nivå av intelligens och flexibilitet i det interna tidrapporteringssystemet och hushållets mikrovågsugn som i smart-TVns Netflixapp och Swish i telefonen.

The Experience is the message

För att kunna bygga ett starkt och attraktivt varumärke så räcker det inte längre med fantastisk kommunikation. Det är framför allt upplevelsen av och känslan kring de tjänster och produkter som ett varumärke levererar som avgör om man blir vinnare eller förlorare.

När Marshall McLuhan på 60-talet proklamerade att ”The medium is the message”, menade han att kanalvalet för ett budskap är lika viktigt som själva budskapet i sig. Det är sant även idag, med skillnaden att ”the medium” inte nödvändigtvis betyder bio, tidningar, radio eller TV utan alla kontaktytor – alla interaktioner – som en kund (eller användare) har med produkten eller tjänsten. Och alla kontaktytor måste designas för att inte bara lösa användarens problem, utan för att skapa en upplevelse och en känsla som överträffar förväntningarna.

He fixar målarn’

Vi brukar skämtsamt prata om designers som målare, en hantverkare som kommer in och lägger sista finishen på produkten. Men på samma sätt som när man målar en vägg så är det underarbetet som är viktigast: har man inte gjort hemläxan så kommer slutresultatet inte att motsvara förväntningarna.

Därför jobbar vi strukturerat med design i alla våra projekt. Vi involverar användarna tidigt i alla projekt och låter de berätta om sina problem och drivkrafter, tar fram prototyper som de kan klämma och känna på och låter dem vara med och ge feedback under hela projektet.

Allt för att kunna leverera samma wowiga endorfinkick i det interna tidrapporteringssystemet, som vi får av notifieringen från träningsappen när vi har uppnått dagens träningsmål.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med design på Tromb?

Kontakta Lars Huring, UX Lead på Tromb.
lars.huring@tromb.com
+46 (0)70-383 06 32