Utvecklarkonferenserna duggar tätt så här innan semestern. Google I/O, Microsoft Build och Apple Worldwide Developers Conference. Men vad sades egentligen? Och hur ser trenderna/utvecklingen ut?
Föga förvånande fokuserade många av vårens utvecklarkonferenser på AI. Det är länge sedan vi sett något explodera så kraftigt som AI gjort det senaste året i form av exempelvis ChatGPT, Dall-E, Midjourney, Stable Diffusion och Google Bard.
Under Microsoft Build talades det en hel del om copilots, Microsofts benämning på olika former av digitala assistenter. Bland annat nämndes en copilot till Windows 11 som kan hjälpa dig att vara mer produktiv. Och om hur GitHub redan har en copilot som hjälper dig att skriva kod.
– Copilots som koncept är det jag främst tar med mig från Microsoft Build. Mest spännande är hur du även kan se copilots som arkitektur för hur du kan bygga dina egna digitala assistenter, säger Robin Olsson, utvecklare på Tromb och fortsätter:
– Microsoft är noga med att påpeka att de copilots de bygger in i sina produkter bygger på precis samma teknologi som finns tillgänglig för att bygga dina egna copilots.
En copilot består av tre lager. Första lagret är själva appen som utgör den digitala assistenten. Lager två kallas orkestrering och det tredje och sista foundation models. Alla tre lager tillåter olika former av anpassningar för att få din digitala assistent att göra just det som din applikation behöver och för att kunna besvara frågor inom just din domän. De övre lagren ger tillgång till enklare men mindre kraftfulla anpassningar, medan de undre lagren ger tillgång till svårare men mer kraftfulla anpassningar.
– Det hade varit spännande att bygga en företagsintern copilot som kan besvara frågor om intern dokumentation, policies, kommande händelser eller kompetenser. Istället för att behöva söka igenom olika system eller dokument. Det ser jag fram emot! säger Robin Olsson.
Även på Google I/O, Googles årliga utvecklarkonferens, pratades det AI. Bland annat nämndes en ny extension i Firebase som gör det möjligt att integrera Googles AI-modell med Firestore. Det i sin tur gör det möjligt att lyssna på specifika collections i ens egna firestore-databas och ställa frågor mot PaLM API:et för relevanta svar som bygger på chattens tidigare meddelanden.
Tobias Åkeblom, också han utvecklare på Tromb, bevakade Google I/O och lyfter bland annat Flutter – Googles UI-programutvecklingskit med öppen källkod.
– Flutter 3.10 ger fullt stöd för Material 3 som är den senaste versionen av Googles guideline för att bygga gränssnitt. I Flutter finns widgets, färger och typografi för att lättare förhålla sig till Material 3. Flutter 3.10 innehåller ett antal prestandaförbättringar, inklusive en ny renderingsmotor som heter Impeller. Det innebär att Flutterappar kommer att vara snabbare och mer responsiva än någonsin tidigare.
– Dessutom inkluderar Flutter 3.10 ett förbättrat internationaliseringsstöd vilket gör det lättare att bygga appar som kan användas av människor över hela världen.
Tobias Åkeblom bevakade även Apple Worldwide Developers Conference, WWDC, i början av juni. Där presenterades en mängd ny hårdvara.
– Det som skapade störst villhöversug för mig var en ny 15-tums MacBook Air. Men det som blev den största snackisen var den helt nya produkten Apple Vision Pro. Ett mixed reality-headset med ultrahögupplöst displaysystem, eyetracking, handtracking och Spatial Audio. Det är fortfarande under utveckling men har potential att revolutionera hur vi interagerar med teknik.
Förutom all AI, presenterades även kommande nyheter för programmeringsspråket C# under Microsoft Build. Peter Wikström, utvecklare och arkitekt på Tromb, fastnade för Primary contructors, Type aliases och Spread operator. Features som alla leder till en mer flexibel och läsbar kod.
– Primary contructors har bara funnits tillgänglig i record tidigare men har nu även blivit tillgänglig i class. Det gör det möjligt att skriva mer koncis kod utan en massa brus som kan försvåra förståelsen för vad koden gör, säger Peter Wikström och fortsätter:
– Med Type aliases kan du på ett enkelt sätt skapa ett mer förståeligt namn för en given typ. Låt säga att du har en decimal som representerar en temperatur. Nu skulle du kunna göra din kod mer läsbar genom att skriva ett alias using Temperature = decimal. Det ger en mer läsbar kod och en bättre kontext för dina olika delar av koden.
Snacka tech med vår CTO
Vill du bli kontaktad?
Google I/O
Google I/O är en konferens med fokus på webbutveckling som sedan 2008 hålls årligen av Google för att diskutera webbapplikationer som förknippas med Google och öppna webbteknologier.
Till Google I/O 2023Microsoft Build
Microsoft Build är en årlig konferens som arrangeras av Microsoft och vänder sig till utveckare som använder Windows, Microsoft Azure och andra Microsoft-teknologier.
Till Microsoft Build 2023WWDC
WWDC, är en årlig konferens tech-konferens där Apple presenterar ny hård- och mjukvara.
Till WWDC23Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig på vägen?
Kontakta oss, vi berättar gärna mer.