Inom den digitala affärsutvecklingen som vi på Tromb arbetar med, slängs det ibland med begrepp som är snarlika men innebär olika saker. Tre av dessa är digitisering, digitalisering och digital transformation. Vi bad Hugo Wittorf, Service Design Manager och Senior Facilitator på Tromb, förklara skillnaden.
Digitalisering används ofta som samlingsbegrepp för utveckling av digitala verktyg och digitala arbetssätt. Arbetet kan delas in i tre olika nivåer som har olika stor påverkan och effekt på verksamheten – och som kräver olika mycket arbetsinsats och förändring.
Prata design thinking med oss
Vill du bli kontaktad?
Digitisering.
Påverkan 1x. Digitisering handlar om att göra något befintligt analogt digitalt, utan att det nödvändigtvis förbättrar upplevelsen. Ingen förändring i arbetssätt, organisation eller kultur krävs.
Ett exempel kan vara att ersätta en utskriven instruktion mot en digital på en skärm. Digitisering skapar förutsättningar för att komma längre i ett senare skede.
Digitalisering.
Påverkan 5x. Digitalisering handlar fortfarande om att uppdatera något befintligt men insatsen har här större effekt. Medarbetarnas arbetsuppgifter liknar det de utförde innan digitaliseringen men arbetet blir effektivare. Insatsen har gett en ökad förmåga att lösa arbetsuppgifter snabbare och/eller av högre kvalitet.
Ett exempel kan vara att integrera sitt affärssystem med sitt produktionssystem så att data automatiskt skickas mellan systemen och en analys av informationen kan göras i realtid.
Även digitalisering skapar förutsättningar för att komma längre i ett senare skede.
Digital transformation.
Påverkan >10x. Digital transformation är mer komplicerat och kräver ofta förändringar för fler delar av organisationen. Förändringen ger ofta en förbättrad upplevelse för slutanvändaren. Här krävs mer än teknisk expertis för att lyckas. Organisationen behöver jobba med förändringsledning, utveckling av effektiv kunskapsöverföring och kontinuerligt lärande som kultur och förmågan att scanna och värdera trender och samhällsförändringar.
Exempelvis var tekniken för videosamtal (som Skype) och molnbaserad filhantering tillgänglig i många år innan den digitala transformationen nådde den plats där vi är idag – där klassiskt kontorsarbete ofta sker hemifrån, caféifrån, strandifrån eller fjällifrån.
För att nå digital transformation behövs ofta alla tre delar som beskrivs ovan.
Mer om Hugo
Hugo Wittorf är Trombs Service Design Manager. Det innebär att han ansvarar för Trombs tjänstedesignerbjudande och fungerar som användarnas ambassadör i design- och utvecklingsprocessen.
Extra roligt på jobbet har Hugo när han får lära sig och utforska insikter tillsammans med en arbetsgrupp. För att kunna leverera framtidssäkra digitala lösningar behöver teamet förstå både organisationen och användarnas behov, men även ha insikter kring det större sammanhanget – trender och samhällsförändringar.
Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig på vägen?
Kontakta oss, vi berättar gärna mer.