Tekniksprånget - ett smakprov på arbetslivet

Tekniksprångarna Viktor Stubbfält och Oskar Södermark har under hösten haft praktik hos oss på Tromb. Vi tog ett snack med dem för att höra mer om deras tid och projektet de jobbat med.

Tekniksprånget - ett smakprov på arbetslivet

Tekniksprångarna Viktor Stubbfält och Oskar Södermark har under hösten haft praktik hos oss på Tromb. Under drygt 3 intensiva månader på vårt kontor i Skellefteå har de gått från nyfikna studenter till att ha byggt en app för hantering av todo-listor.

Hur har dessa månader varit för er?

Det känns väldigt kul att inte bara få lära sig om utveckling och hur ett projekt går till utan också få prova på arbetslivet, säger Oskar. Och även om vi fått försöka ta oss framåt på egen hand har det alltid funnits någon att fråga för att få hjälp.

Den här appen ni tagit fram, kan ni berätta lite om den och hur utvecklingen bakom ser ut?

Uppdraget vi fick var att ta fram en app där man kan administrera todo-listor på ett smidigt sätt. Till exempel vid lansering av en ny hemsida eller vid en on-boarding-process för att förenkla både för den som är projektledare och för den som utför uppgifterna.

Den är byggd med ett ramverk som heter Flutter. Allt man gör får man respons på direkt, så det är väldigt enkelt för en nybörjare plus att det på Google finns många guider och så. Vi har tagit mycket hjälp av artiklar på Medium.com också när vi fastnat, fortsätter Viktor.

Vi började först med en väldigt intensiv Innovationssprint under en heldag tillsammans med arbetsgruppen på Tromb där bland andra vår tekniska mentor Tobias Åkerblom, projektledare Adam Kandel och beställaren Cecilia Sjöberg ingick. Sen gick det fort framåt. Vi har varit väldigt strukturerade och jobbat i sprintar och releaser för att simulera ett kundprojekt så nära det går. Att de övriga i projektet inte suttit på samma kontor har också lärt oss hur man kan jobba på distans.

Efter Tekniksprånget, vad ska ni göra nu? Får vi se er här om några år som fullfjädrade utvecklare?

– Inte omöjligt! Men först ska jag plugga lite Astronomi så får vi se sen, säger Viktor. Jag tror nog att jag kommer vilja fortsätta lite med programmering jag gjorde det även på hobbynivå innan jag började praktiken.

Oskar är inte lika säker på hur framtiden ser ut.
–  Jag tror att jag ska jobba ett tag innan jag bestämmer mig för vad jag ska läsa vidare till.

Tekniksprånget är ett nationellt praktikprogram där ungdomar får prova på livet som ingenjör. Ungdomarna som är behöriga att söka en ingenjörsutbildning ges möjlighet att ansöka om en plats hos de medverkande företagen, får komma på intervju och vid matchning erbjuds en handledare, månadslön och verklig insikt i arbetslivet. Målet är att inspirera till vidare studier genom att visa hur ett jobb efter studierna faktiskt kan se ut.

– Vi på Tromb är alltid intresserade av att jobba med studenter och Tekniksprånget har varit ett spännande sätt att göra det på. Inte bara har vi fått ta del av Oskar och Viktors tankar, åsikter och kunskaper utan även getts möjlighet att låta våran egen personal växa i rollerna som handledare och tekniska experter. Nu önskar vi Oskar och Viktor all lycka till framöver och på återseende! säger Linda Lundmark, COO/Business Developer.